ONDERHOUD, AFREGELEN EN INTONEREN

onderhoud aan Yamaha CFX
 

Goede instrumenten moeten goed blijven. Daarom is regelmatig technisch onderhoud geen overbodige luxe. Wat doen we dan?


Afregelen
Wij zorgen ervoor dat jouw  instrument regelmatig en soepel blijft spelen. De ene toets mag niet zwaarder spelen dan de andere en het geheel moet goed reageren op je vingers zodat je zacht kunt spelen zonder dat er tonen uitvallen.
Test jouw eigen instrument eens door heel zacht iedere toon aan te slaan………..wat hoor je dan?

Intoneren
Dit is een vak apart! Na verloop van tijd gaat het vilt van de hamers, die de snaren aanslaan, hard worden en dat heeft gevolgen voor de klank; tonen worden hard en schraal van klank. Het bijwerken van de hardheid van het hamervilt zorgt ervoor dat de klank weer gelijkmatig wordt.
Overigens, een mooie intonatie is alleen mogelijk wanneer we de afregeling ook onder handen hebben genomen en alle onderdelen nog in goede conditie zijn. Maar, het resultaat is dan fantastisch!

RICHTLIJNEN KLEIN ONDERHOUD


Afregelen
Intonerne
bij “normaal” gebruik
om de 2 jaar
om de 2 a 3 jaar
bij “intensief” gebruik
ieder jaar
ieder jaar


Groot onderhoud
Na jaren van gebruik kun je natuurlijk niet verwachten dat alle materialen die in je instrument verwerkt zitten vrij blijven van slijtage. Waar nodig zal vervanging van bepaalde onderdelen onvermijdelijk zijn.

RICHTLIJNEN GROOT ONDERHOUD


hamers vervangen      
snaren vervangen
toetsinvoeringen
bij “normaal” gebruik
om de 7 a 10 jaar
om de 25 jaar
om de 15 jaar
bij “intensief” gebruik
om de 3 a 5 jaar
om de 15 a 20 jaar
om de 10 jaar

De richtlijnen gaan uit van het principe dat er een voelbare en hoorbare verbetering optreed wanneer het desbetreffende onderhoud uitgevoerd wordt. Voor concertpodia gelden andere richtlijnen.

Gulden regel: een goed functionerend instrument speelt en klinkt beter en slijt minder!

Onze filosofie: vervang zoveel mogelijk onderdelen door originele fabrieksmaterialen: dit geeft een geweldig resultaat, omdat je dicht bij de bron blijft van de makers van je instrument.

Door onze directe contacten met de grote pianofabrieken is een snelle levering van onderdelen en deskundig advies gegarandeerd.